Nintendo idag

Det finns väl knappast någon gaming-intresserad som inte hört talas om företaget Nintendo? Bolaget satte definitivt avtryck i spelbranschen där de var tidigt ute med TV-spelkonsoler som hamnade i mångas hem. Den gamla 8-bitars konsolen är idag en riktig klassiker och Nintendo har inte sackat efter i utvecklingen sedan dess – snarare tvärtom. Men, det var då. Hur är det idag? Är Nintendo fortfarande ett levande företag som hänger med i branschen, eller har man låtit stafettpinnen passera till någon annan? Precis det ska vi titta på nedan, så häng med på en resa till nutidens Nintendo!

  • Nintendo idag
  • Hänger Nintendo fortfarande med i branschen?

Inte bara spel

De som hänger med i Nintendos värld känner säkert till den stora satsning som gjorts på TV-serier och filmer de senaste åren. Här pratar vi självklart om den stora succén Pokémon, som tagit världen med storm. Det här är en serie som fått en imponerande skara fans, något som i sin tur genererat en produktmarknad där samlarkort och mycket annat hittat till mängder av ungdomar världen över. Med anledning av Nintendos tekniska arv har det förstås också kommit både dator- och mobilspel som baserats på de spännande äventyren från Pokémon-serien. Allt för att möta populariteten!

Den allra största succén inom programvara som tagits fram baserat på Pokémon är appen Pokémon Go, där spelaren haft möjlighet att jaga figurer ute i det fria med sin egen mobiltelefon i högsta hugg. Appen finns för både iOS och Android-baserade enheter och är än idag mäkta populär. Det finns till och med speciella så kallade “wrist bands” att skaffa, vilket beskrivs som det ultimata tillbehöret för den som gillar att spela Pokémon Go. Spelet har dock visat sig vara lite farligt, då spelande barn plötsligt sprungit ut i trafikerade gator i jakt på sina figurer.

Nintendo Switch för flexibelt spelande

En av de senaste spelupplevelserna som Nintendo bjuder på är i form av enheten Nintendo Switch, som kan användas både stationärt och mobilt. Här går det antingen att spela hemma på TV:n, eller via den inbyggda skärmen. På så sätt finns alltid favoritspelen med och det finns många titlar att välja bland. Vid sidan av skärmen finns ett av Nintendos kännetecken, nämligen styrspaken formad som ett plus som entusiasten lätt känner igen som ett designelement som användes redan på företagets tidiga produkter. Nyligen släpptes också en Lite-version av Switch på marknaden. Den här versionen saknar dock möjlighet att koppla enheten till TV.

Hyllning av retrospelen

Det märks att Nintendo är stolta över sin historia och gärna gör kopplingar till de allra första succéerna som fick se dagens ljus för många år sedan. Ett exempel på detta är att man gärna återanvänder både teman och karaktärer för att på så sätt ge dem nytt liv. Vem känner väl inte till Super Mario, figuren som dykt upp i mängder av spelsammanhang genom åren? Högaktuell är varianten Mario Kart Tour, som precis lanserats på iOS och Android-mobiler och plattor. På gång är också spelet Luigi’s Mansion 3, när vi ändå är inne på ämnet Mario.

Nya spel

Betyder det här att Nintendo lever kvar i det förflutna? Absolut inte, här sker en stor portion nyutveckling där det på spelfronten innebär en rad nyheter. Temat Marvel Super Heroes är just nu ganska hett och självklart är det här något som Nintendo tagit tillvara på. Dessutom har det nyligen utkommit ett nytt uppdrag i populära spelserien Wolfenstein.