CS (Counter-Strike)

CS är precis som många andra TV- och dataspel ett krigsspel. Den som spelar CS ser på sin skärm samma sak som spelfiguren ser, i en tredimensionell värld. Alltså om spelfiguren vänder sig åt vänster kommer bilden på skärmen följa efter vilket gör det hela mer verkligt än om bilden varit stilla. Kortfattat så är målet med spelet att eliminera motståndarna genom att skjuta dem med olika vapen. Det är ett multiplayer-spel vilket innebär att man kan spela med flera personer samtidigt. Alla vapen i CS har samma namn och ser lika dana ut som i verkligheten, vilket gör spelet mer verklighetstroget. Även omgivningen och karaktärerna i spelet ser verklig ut.

Handlingen i CS

CS utspelar sig i nutid och alla detaljer i spelet ser relativt verklighetstrogna ut. Spelet bygger på att två lag strider mot varandra i ett terrordåd. Det maximala antalet personer som kan spela och delta i samma omgång samtidigt är 32 stycken. Dessa spelare får välja vilket av de två lagen de vill delta i; laget som kallas terrorister eller de som kallas insatsstyrkor. Vill man inte spela själv kan man välja att delta i spelet som åskådare och följa efter de som spelar utan att själv göra något. CS spelas i olika omgångar som avslutas av att ett av lagen vinner. Terroristerna vinner genom att eliminera alla i insatsstyrkan eller genom att plantera en bomb på en bombplats för att sedan spränga den. Insatsstyrkan vinner genom att eliminera alla terrorister och se till att de inte lyckas plantera bomben. Många tycker att CS är våldsamt då allt i spelet är så pass verkligt med blod och verkliga vapen och bör därför inte vara tillåtet för barn att spela.

Vilka spelar CS?

CS spelas av både tjejer och killar i alla åldrar runt om i världen. Många av de som spelar CS fastnade för det just för att det kräver ett speciellt tänk och mycket taktik. För att kunna eliminera så många som möjligt och själv överleva hela rundan måste man ta det försiktigt samtidigt som man inte får vara alldeles för tillbakadragen. Det gäller att hitta balansen mellan att spela försiktigt men ändå offensivt. CS är precis som många andra spel också ett sätt att vara social och prata med kompisar, då det är ett multiplayer-spel. För de som är tillbakadragna i verkliga livet kan det vara en chans att träffa nya kompisar som delar samma intresse och som man slipper träffa för att prata med. Faktum är att det finns många idag som aldrig har träffat sin bästa kompis, men som de pratar med varje dag via internet. Många av de som spelar CS spenderar många timmar framför datorn varje dag och har det som intresse. När man blir bättre på CS kan man också ranka upp sig och vinna fler matcher, vilket är ett mål för de flesta. Det finns också de som bara spelar CS någon gång då och då när tiden finns, men som inte tar det på riktigt lika stort allvar.