Kända Nintendo-spel

Nintendo är ett företag från Japan som tillverkar hemelektronik och framförallt olika typer av spel och spelkonsoler för stora som små spelare. Under 1986 fick svenska spelare stifta bekantskapen med Nintendo och har sedan dess roat många. Bland Nintendo-spelen finns det vissa oförglömliga karaktärer som har etsats sig fast i många spelares hjärtan. Några av dessa är Zelda, Donkey Kong, Super Mario och Mario Kart. Även om du inte spelar vanligtvis så har du säkert hört eller sett dessa namn runt omkring dig, speciellt om du själv spelade som ung eller om du har barn.

  • Zelda – En prinsessa som behöver räddas
  • Donkey Kong – Som kastar tunnor på spelaren
  • Super Mario – Rörmokarna som genomför uppdrag
  • Mario Kart – Köra kart och komma över mållinjen först

The Legend av Zelda

Nintendos spel – The Legend of Zelda lanserades 1986 i Japan. Året därpå kom spelet till USA och även Europa och var det första i spelserien med Zelda. Spelet fick mycket uppmärksamhet eftersom dels kassetten var guldfärgad, men även att spelet hade en batteribackup som gjorde att upp till tre olika spelares status kunde sparas på kassetten samtidigt. Pojken Link i fantasilandet Hyrule måste på ett eller annat sätt befria prinsessan Zelda från den fruktansvärda och onda Ganon. Han har funnit alla åtta delarna till trekraft (Triforce) som tillhör visdomen och det gör Ganom otroligt mäktig.

I landet Hyrule finns nio grottor i underjorden och i åtta av dessa hittas delar av trekraften. I slutet av den nionde grottan möts spelarna av Ganon själv. Från början har Link endast en sköld som skydd, men han hittar prylar och vapen i varje grotta som underlättar för honom att hitta Zelda. Dessutom finns det kompass, karta och nycklar i grottorna. Nycklarna behöver Link för att ta sig vidare i grottsystemet. Det som skilde Zelda från övriga spel var att spelarna inte behövde spela i en speciell ordning. I den övre världen kan spelarna besegra monster, hitta dolda grottor och annat spännande.

Donkey Kong

Donkey Kong är ett spel med en gorilla som är fiktiv och har varit med i olika spel som Nintendo har lanserat. År 1981 lanserades spelet och karaktärens skapare trodde att ordet donkey betydde korkad och därför fick gorillan namnet. I spelet är tanken att du som spelare ska ta dig genom olika banor som har hinder, samtidigt som gorillan kastar tunnor som du ska undvika. Dessutom gäller det att undvika krokodilerna som är riktigt farliga längs vägen. Är du duktig så klarar du av ena banan efter den andra. Till din hjälp har också du Donkey Kongs kompis Diddy Kong.

Super Mario

Mario är en karaktär som från början fanns i spelet Donkey Kong och kallades för Jumpingman och var rörmokare. Sedan fick spelkaraktären ett eget spel och bytte namn till Mario. Han bor på sin egna ö – Mario Land som tillhör Mushroom World, men har även en liten stuga i grannlandet Mushroom Kingdom, I det landet bor även Peach som är prinsessa. Mario får i uppdrag att rädda prinsessan Peach som har blivit kidnappad av en ond kung kallad Bowser. Kungen härskar i grannlandet Dark World. På vägen äter Mario svampar som gör honom större och starkare, vilket ger honom namnet – Super Mario.

Mario Kart

Mario Kart är en spelserie som Nintendo lanserade första gången 1995 och kan numera spelas på alla deras spelenheter. Banorna har olika teman som är hämtade från Mariospelen och det kan kastas ut olika boxar på banan som det gäller att undvika. Alla banorna är inte på land utan kan även ske i vatten eller uppe i luften.