Nintendo Switch

Spelkonsolen Switch är Nintendos sjunde konsol som släppts i Europa och den lanserades den 3 mars 2017. Inom ett år efter lanseringen hade den sålt i 14 miljoner exemplar och 30 juni 2019 hade det sålts över 36 miljoner exemplar. Switch är tänkt att kunna användas både som en stationär och som en bärbar konsol. Detta uppnås genom att man både kan ha konsolen direkt kopplad in i en TV eller datorskärm, samt har en integrerad skärm så att du med hjälp av handkontrollerna kan spela direkt på konsolen. Nintendo ligger bakom ett flertal kända spelkonsoler sedan tidigare och några av dessa ser du nedan.

  • Nes – Nintendo Entertainment System
  • Super Nintendo
  • Nintendo 64
  • Nintendo Wii
  • Gameboy

Kända spel

Det finns en lång rad med spel till Switch och några av de mest populära spelen är de som är kända sedan tidigare konsoler. Exempel på dessa är: The Legend och Zelda – Breath of the Wild, Super Smash Bros – Ultimate, Super Mario – Odyssey, Mario Kart – 8 Deluxe och Pokémon – Lets Go. Alla dessa spel har sålts i över 10 miljoner exemplar. Switch är Nintendos första konsol med stöd för betalstött onlinespel, detta gör att det även finns en rad nyare spel tillgängliga till konsolen där: Minecraft, Rocket League, Fortnite och Fifa hör till de som är mest populära.

Fortnite: Battle Royale, som släpptes 2017 är just nu ett av världens populäraste spel med närmare 250 miljoner registrerade spelare. Spelet går ut på att du skall slåss med 100 st andra spelare om att bli sista överlevande på en ö där spelytan hela tiden minskas tills du är den sista som står kvar. Till din hjälp har du en rad olika vapen och byggmaterial som du kan samla under spelomgången. Fortnite har gjort spelet tillgängligt att spela över konsols gränserna. Detta innebär att du kan spela tillsammans med kompisar som äger till exempel Xbox och Playstation konsoler.

Hård och Mjukvara

Switch är baserad på en NVIDIA tegra-processor som i sin tur bygger på en RISC-arkitektur vid namn ARM. Den har diverse anslutningsmöjligheter som WIFI, Bluetooth, HDMI och USB 3.0. Det finns 32 GB lagringsminne med stöd för externt SD-kort. Operativsystemet heter Nintendo Switch System Software som är baserat på FreeBSD med viss kod från Android. Upp till 8 olika Switch konsoler kan kopplas upp på samma lokala nätverk för att kunna spela mot varandra, man kan även vara flera spelare på varje uppkopplad konsol. Eftersom konsolen är bärbar finns också ett inbyggt och uppladdningsbart litiumbatteri.

Handkontroller

De två handkontroller som följer med konsolen heter Joy-Con (R) och Joy-Con (L). Det är dessa du kan använda för att spela bärbart på konsolen, du fäster kontrollerna på varsin sida om själva konsolen och kan då bära den med dig. De kan även fästas i en så kallad JoyCon Grip, denna gör att du kan använda kontrollerna som en mer klassisk spelkontroll. I varje Joy-Con finns inbyggd accelerometer, gyrosensor och en HD-Rumble funktion. Nintendo har även släppt en kontroll som kallas Pokéball plus, denna hör till de olika Pokémon-spelen: Pokémon Lets Go Pikachu och Eevee.

Super Nintendo spel till Switch

Nintendo fortsätter att utveckla Switch hela tiden, bland annat med nya spelsläpp. Senaste nyheten är att det kommer att släppas en rad gamla Super Nintendo-spel till Switch. Några exempel på dessa är Zelda, Super Mario, Super Metroid, Star Fox och Super Mario Kart. För att komplettera detta kommer det även gå att köpa till en trådlös Super Nintendo kontroll.