Nintendo-konsoler genom tiderna

Nintendos konsoler har varit med ända sedan det började med Nintendo Entertainment System (NES) som lanserades i Japan 1983 och kom till Sverige 1986. NES var en stationär konsol med 8-bitars teknik som idag har blivit kultförklarad. Genom åren har tekniken och utvecklingen gått framåt i form av processorer, grafik, minne, spelkontroller, antalet spelare, spelsätt, utseende och uppkoppling. Nintendo har lanserat konsoler, både stationära TV-spels konsoler som till exempel GameCube och handhållna konsoler som till exempel Game Boy. Den senaste var Nintendo Switch som bryter den tidigare trenden genom den både kan fungera som stationär och handhållen.

  • Nintendo tillverkar både stationära och handhållna konsoler
  • Nintendo DS och Nintendo Wii är bland de mest sålda genom tiderna

De tidigare stationära konsolerna

Uppföljaren till NES var Super Nintendo Entertainment System vilket var en stationär konsol. Den kom till Europa 1992 och hade 16-bitars teknik. Efter den var det var det Viritual Boy som var en stationär spelkonsol som aldrig nådde Europa. Det var ett tredimensionellt spel med hjälp av två skärmar som bara producerades i ett år. Nintendo 64 kom till Europa 1997. Det hade 64-bitars teknik och det gick att spela 32- eller 64-bitars spel. Den var först med att ha en analog styrspak på kontrollen och den hade vibrations feedback vilket innebar att kontrollen vibrerade till exempel vid en explosion i spelet.

Gamecube kom 2001 och skiljde sig mot de tidigare konsolerna genom att den använde mini dvd-skivor istället för kassetter. Därför gick det inte att spela spel från tidigare konsoler på Gamecube. Den hade även separata minneskort som spelaren satte in i konsolen för att spara spelet. Efter Gamecube kom Nintendo Wii. Precis som sin föregångare så använder den en dvd-skiva. Handkontrollen är rörelsekänslig så att spelaren måste röra sig och kontrollen för att styra karaktären i spelet. Wii är ett av de populäraste spelkonsolerna genom tiderna. Wii U bygger på samma teknik men har en handkontroll med inbyggd pekskärm.

Game Boy

Game Boy kom 1989 och är en handhållen spelkonsol som fick på batterier. Spelen var i form av kassetter. 1996 kom dess uppföljare Game Boy Pocket vilket var en förminskad version fast med större skärm och en batteritid på cirka 10 timmar. Det var möjligt att spela flera tillsammans genom att koppla ihop sina konsoler med en kabel. Game Boy Color kom 1998 med sin färgskärm och det populära spelet Pokémon. Game Boy Advanced kom 2001 med 32-bitars teknik och en batteritid på cirka 15 timmar. Det är möjligt att spela spel från de tidigare Game Boy versionerna på de nyare eftersom alla använder kassetter.

Nintendo DS-serien

Nintendo DS lanserades 2004 och kom till Sverige 2005. Den är hopvikbar och har två skärmar. Den nedre skärmen är en pekskärm. Högtalarna i konsolen kan ge ett surroundljud. Nintendo DS följdes av DSi, DSi XL och 3DS som bygger på utformning av konsolen. DSi har större skärmar, SD-kortläsare, två kameror och program för fotoredigering. DSi XL är i princip samma som DSi men har ännu större skärmar. 2011 kom 3DS där den övre skärmen är tredimensionell utan spelaren behöver inte ha några speciella glasögon för att kunna se det. Nintendo DS är en av de mest sålda konsolerna.

Nintendo Switch

Den senaste konsolen är Nintendo Switch. Den är en hybridkonsol, och fungerar både som stationär och handhållen konsol. Den ger spelaren en möjlighet att välja hur den vill spela. Det går både att spela själv och med andra. Den har två avtagbara kontroller på sidorna. Konsolen har en dockningsstation som kan kopplas till TV:n. Det går inte att spela tidigare Nintendo spel